Hjerte og Kredsløb

På disse sider kan du læse meget mere om hjerte og kredsløb.

Kroppens hjerte og kredsløb samarbejder om at føre blodet rundt til alle dele af kroppen. På den måde forsynes cellerne med den nødvendige mængde ilt (O2) og næringsstoffer. På samme måde skiller cellerne sig af med kuldioxid (CO2) og affaldsstoffer.

Funktionerne for hjerte og kredsløb

Helt overordnet fungerer hjertet som en pumpe, der sørger for at holde blodet i bevægelse. Blodkarrene fungerer som et enormt forgrenet rørsystem, hvorigennem blodet transporteres rundt til alle dele af kroppen.

Kredsløbets funktioner:

Transport af ilt: Ilten optages når blodet løber igennem lungerne i det lille kredsløb og afgives til kroppens celler, når blodet løber igennem kapillærerne i det store kredsløb.

Transport af kuldioxid: Kuldioxid produceres kontinuerligt i kroppens celler og føres med blodet til lungerne, hvor det udskilles.

Transport af affaldsstoffer: Affaldsstofferne fra kroppens celler transporteres med blodet til eksempelvis lever og nyrer, hvor de omdannes og udskilles.

Transport af næringsstoffer: Næringsstofferne transporteres med blodet rundt i kropen fra fordøjelseskanalen, samt til og fra forskellige organer der kan deponere og omdanne næringsstofferne.

Transport af hormoner: De endokrine kirtler producerer hormoner, der fungerer som kemiske signalstoffer. Hormonerne transporteres med blodet fra de endokrine kirtler til målcellerne.

Transport af lægemidler: Mange lægemidler optages i blodbanen og bliver på den måde transporteret rundt i kroppen til de organer / celletyper, som de skal påvirke.

Transport og fordeling af varme: I forbindelse med cellernes energistofskifte produceres der energi i form af varme. Blodet bliver således opvarmet og kan regulere varmefordelingen, ved at ændre på blodgennemstrømningen i de forskellige dele af kroppen. Dette er en vigtig del af kroppens temperaturregulering.

Transport af leukocytter og antistoffer: Når leukocytter (hvide blodlegemer) og antistoffer transporteres rundt med blodet, beskyttes kroppen effektivt mod infektion, da mikroorganismerne hurtigere opdages og uskadeliggøres.

Opretholde kroppens homøostase: Kredsløbet er med til at regulere niveauet af eksempelvis ioner, pH, væskemængde, osmotisk tryk, m.m.

Overføre tryk: Blodtrykket skaber mulighed for at presse væske fra blodbanen ud i vævet, filtration i nyrerne og fyldning af svulmelegemer ifm. erektion.

Det store og det lille kredsløb

Selve kredsløbet inddeles i to dele, som kaldes for det store og det lille kredsløb.

Det store kredsløb (legemskredsløbet) udgår fra venstre ventrikel, hvor blodet løber ud i aorta og derfra forgrener sig ud i hele kroppen. Når blodet har været en tur gennem karsystemet i det store kredsløb, løber det ind i hjertets højre atrium.

Det lille kredsløb udgår fra højre ventrikel, hvor blodet løber ud igennem truncus pulmonalis og videre gennem lungearterierne, som forgrener sig ud i alle dele af begge lunger. Når blodet har afgivet kuldioxid og optaget ilt i lungerne returnerer det til venstre atrium gennem lungevenerne.

Herefter er blodet klar til at tage en ny tur igennem det store kredsløb.

Hjerte og kredsløb, store og lille kredsløb

By OpenStax College – Anatomy & Physiology, Connexions Web site. http://cnx.org/content/col11496/1.6/, Jun 19, 2013., CC BY 3.0, Link (Modified by Robin Leutert – danish text labels)

 

Fortsæt og læs mere om “Hjertets anatomi”, eller vælg et nyt emne i menuen.

Sidst opdateret d. 7/12-17 af Robin Leutert